Данный раздел доступен только для Зарегестрированных Пользователей, Извините!

Пожалуйста Войдите или Зарегестрируйтесь, если у вас еще нет учетной записи на нашем сайте!

BAZELE REABILITĂRII MEDICALE

Partea I. Bazele reabilitării medicale

Capitolul I. Idei moderne despre reabilitare

1.1  Direcţia medico-socială a reabilitării

Direcţia de reabilitare determină o nouă abordare metodologică a tratamentului de reabilitare al bolnavilor şi invalizilor. Tratarea diferitor maladii, recuperarea funcţiilor organelor în parte reprezintă pilonii unui sistem complex de acţiune în vederea tratamentului persoanei bolnave cu particularităţile sale individuale, ce ocupă un anumit loc în societate, familie, colectivul de lucru.

Reabilitarea constituie un sistem dinamic de componente medicale, psihologice şi sociale reciproc legate între ele (sub forma unor sau altor acţiuni şi activităţi), orientate nu doar spre recuperarea şi păstrarea sănătăţii, ci şi spre recuperarea complexă, totală (păstrare) a identităţii şi statutului social al bolnavului sau invalidului.

Invaliditatea sau dizabilitatea (disability) reprezintă orice limitare sau pierdere a capacităţii (ca urmare a traumei) de a da dovadă de activitate în măsura care este considerată normală/ ordinară pentru persoane.

Prejudiciul sau eşecul social apare ca urmare a dăunării sau tulburării competenţelor cu prejudicii pentru suferind, ce limitează sau reduc rolul care pentru acest individ şi mediul înconjurător al acestuia este normal.

Maladia (invaliditatea) schimbă situaţia socială a bolnavului şi îi pune în faţă noi probleme (adaptarea şi acceptarea defectului, schimbarea profesiei, etc.). Aceste probleme presupun şi numeroase dificultăţi semnificative pentru bolnav, şi încurajarea depăşirii lor reprezintă unul din scopurile medicinii de reabilitare, care necesită participarea activă atât a lucrătorilor medicali, psihologilor, cât şi a organelor de asistenţă socială şi altor servicii de stat.

Подробнее: BAZELE REABILITĂRII MEDICALE

Наши Партнеры

logo_Soleni.png

logo_Чистовье.png

logo_Thai.png

logo_Relaxa.png